Dulce-i mierea

Ştefan SANDIC: Scopul meu este să fac un model de afacere în Moldova nu în vorbe, dar în fapte. Asta înseamnă că procesul trebuie să cuprindă tot lanţul valoric de la producere până la logistică, ambalare şi livrare către consumator. Cu regret, în Moldova nu avem un astfel de exemplu de dezvoltare a unei afaceri, indiferent în ce domeniu. Sunt dispus să utilizez toate cunoştinţele şi experienţa obţinută pentru a sparge gheaţa şi a crea un astfel de model care să fie un punct de referinţă şi pentru alţi oameni de afaceri. În acest sens am semnat deja un contract cu o companie din Austria pentru a putea face singuri stupii, dar şi pentru a aduce în Moldova o linie proprie de ambalare. În prezent, mierea noastră este exportată angro peste hotare, unde este ambalată, or, se ştie prea bine că valoarea produsului ambalat este mult mai mare decât a produsului vândut angro. Pentru a dezvolta o afacere pe acest lanţ, este nevoie de investiţii de, cel puţin, 10 mil. de lei. Da, este dificil, dar nu şi imposibil.

Articol semnat de Alexandra Marin în Profit Nr._10_2013 (213), octombrie 2013, pag.96

Ştefan Sandic, originar din satul Şipca, raionul Şoldăneşti, este unul dintre puţinii moldoveni care, odată plecat la muncă peste hotare, nu doar că decide că revină acasă, dar şi se aventurează să lanseze o afacere într-un domeniu cu puţine exemple de reuşită, dar considerat de perspectivă în Moldova. Apicultor din a treia generaţie, Ştefan Sandic, un optimist incurabil, se ambiţionează să creeze în domeniul apiculturii un model de gestionare a unei afaceri în Moldova cap-coadă – de la producerea mierii de albine până la ambalarea şi livrarea acesteia la domiciliul consumatorului.

Povestea de succes a lui Ştefan Sandic a început acum trei ani când, revenit din Marea Britanie după aproape cinci ani de muncă, nu s-a arătat încântat de condiţiile oferite de angajatorii din Republica Moldova şi a decis să devină stăpânul propriei afaceri. Şi-a convins fratele şi câţiva prieteni să revină acasă şi să-şi unească eforturile pentru a pune pe picioare o activitate care să devină model de gestionare a unei afaceri pe tot lanţul valoric.

Energic din fire şi un optimist fără pereche, Ştefan Sandic nu s-a lăsat descurajat de piedici, dificultăţi şi probleme care se ţin lanţ, în special la început, când nimeni nu te cunoaşte. Obişnuit însă cu felul de a fi al occidentalilor, Ştefan a început să caute finanţare şi a aplicat la programul PNAET unde a obţinut primii bani cu care a reuşit să cumpere 280 de stupi de albine. A urmat apoi programul PARE 1+1, Ştefan Sandic fiind primul beneficiar al programului, primind 200 mii de lei pentru echipament agricol. Programul de granturi mici „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, implementat de Asociaţia Obştească Hilfswerk Austria International cu suportul financiar al Uniunii Europene, a fost o nouă provocare pe care Ştefan a trecut-o cu brio. Fiind unul dintre cei şapte beneficiari ai proiectului, a obţinut un grant pentru achiziţie de utilaje şi echipamente în valoare de 15 mii de euro cu care a cumpărat un laborator mobil de extragere a mierii.

Articolul integral poate fi lecturat la sursa –  Profit Nr._10_2013 (213), octombrie 2013, pag.96

Lasă un comentariu